Republika Srbija - Republic of Serbia
Grad Beograd - City of Belgrade
Zeleznice Srbije - Serbian Railways

Istorijat

Najznačajniji objekti

Izgradnja novog čvora obuhvata rekonstrukciju dela postojećih i izgradnju velikog broja novih objekata železničke infrasrtrukture. Oni su, u tehničkom i tehnološkom smislu, specifični i složeni objekti.

Realizuju se po tehnološkim funkcionalnim celinama, koje zahtevaju velika inesticiona ulaganja, pa se realizacija odvija u dužem vremenskom periodu i u različitim društvenim i ekonomskim okolnostima.
U realizaciji čvora učestvuju najkpompetentnija i najkvalitetnija projektantska i izvodjačka preduzeća. Najznačajnije naučne ustanove, instituti i fakulteti daju doprinos u primeni najnovijih dostignuća tokom planiranja, projektovanja i izgradnje.

U dosadašnjoj realizaciji beogradskog železničkog čvora izgradjeno je oko 30 km tunela, preko 8 km mostova, 250 km pruga i koloseka, više stanica i stajališta, kao i pratećih tehničko-tehnoloških objekata.

Medju najznačajnijim objektima su dvokolosečni čelični most preko Save, kod beogradskog sajma, vračarski tuneli, podzemna železnička stanica „Vukov spomenik“, kao i
železnička stanica Beograd Centar, koja je u izgradnji.

GALERIJA SLIKA značajnih objekata

Železnička stanica Beograd - Istorijat

Nalazi se na Savskom trgu broj 2, na prostoru nekadašnje Bare „Venecije", koji je tokom XIX veka u dva maha bio „otiman" od reke Save. Prvi put kada je močvara delimično regulisana podizanjem nekoliko manjih nasipa pod rukovodstvom Atanasija Nikolića i drugi put, kada je u najvećoj meri nasuta zemljom iz Prokopa i isušena radi izgradnje stanične zgrade, početkom osamdesetih godina XIX veka...

Ovde možete pogledati/preuzeti ceo tekst prezentacije: "Železnička stanica" (Izvor:"Arhitektonska enciklopedija Beograda XIX i XXveka", autor -SlobodanBogunović)".