Republika Srbija - Republic of Serbia
Grad Beograd - City of Belgrade
Zeleznice Srbije - Serbian Railways

Dva koloseka na stanici Beograd Centar - Prokop biće završena do kraja juna

Aktuelno »

28.04.2010.

Dva koloseka na stanici Beograd Centar - Prokop biće završena do kraja juna

Beograd, 27. april 2010. godine

 

(Izvor: zvaničan sajt grada Beograda)

 

Izgradnja petog i šestog koloseka na beogradskoj železničkoj stanici „Prokop” biće potpuno završena do kraja juna, dok se poboljšani režim rada „Beovoza” može očekivati krajem godine, rekao je sekretar za saobraćaj Dragoljub Đakonović, koji je danas obišao stanicu „Prokop”.

Đakonović je istakao da na osnovu ugovora između „Železnica Srbije” i „Energoprojekta” obnova ovih koloseka vredi  oko 335 miliona dinara.

– Očekujemo da remont devet elektromotornih garnitura bude završen tokom leta i da najkasnije do kraja godine zaživi prva faza modernizacije  „Beovoza”, kada će vozovi od Zemuna do Pančeva saobraćati u intervalu od 15 minuta. Primera radi, od stanice „Novi Beograd” do stanice „Karađorđev park” stizaće se za samo šest minuta. U trenutku kada se obnavlja most „Gazela” to će biti odlična alternativa za prelazak iz jednog u drugi deo grada – rekao je Đakonović.

Vozovi „Beovoza” stajaće na stanicama „Zemun”, „Tošin bunar”, „Novi Beograd”, „Prokop”, „Karađorđev park”, „Vukov spomenik” i „Pančevački most” i biće usklađeni sa ostalim linijama javnog gradskog prevoza.

Tokom naredne godine mreža će biti proširena od Zemuna do Batajnice, a u planu je i modernizacija „Beovoza” do Ripnja i od Pančevačkog mosta do Krnjače. Za dve do tri godine „Beovoz” će biti produžen od Resnika  do Lazarevca, odnosno Mladenovca i od Rakovice do Umčara. 

Đakonović je naglasio da treba učiniti sve kako bi se stanica „Prokop” konačno kompletno završila. Procenjuje se da je  za njen završetak potrebno oko 110 miliona evra, koji bi se mogli obezbediti iz kredita Ruske Federacije našoj zemlji. Bez završetka ovog železničkog čvora i izgradnje železničke obilaznice Beograd neće biti u mogućnosti da na pravi način iskoristi potencijale svojih obala, rekao je Đakonović i dodao da ispod ove stanice postoji prostor za stanicu budućeg beogradskog metroa.

Izvršni direktor „Energoprojekta” Dragan Marković potvrdio je da će obnova perona pet i šest biti završena do kraja juna, rekavši da je u toku postavljanje šina uz pomoć specijalne mašine.

Čitanja: 159 | rss | print

Dodaj komentar