Republika Srbija - Republic of Serbia
Grad Beograd - City of Belgrade
Zeleznice Srbije - Serbian Railways

Direktor Beogradčvora d.o.o. Milutin Milošević za Politiku o sredstvima iz "ruskog kredita"

Aktuelno »

23.11.2010.

Direktor Beogradčvora d.o.o. Milutin Milošević za Politiku o sredstvima iz

(Izvor: Politika 23.11.2010. godine - novinar M. Luković)

 

Izgradnja Beogradskog železničkog čvora, jednog od najvažnijih sistema u železničkoj mreži Srbije, mogla bi da bude nastavljena s proleća, kada se očekuje početak realizacije projekata iz nedavno dogovorenogruskog kredita”. Svih 800 miliona dolara, koliko su istočni partneri spremni da ulože u Srbiju, biće namenjeno razvoju železnice, a uzBeogradski železnički čvor”, prioritetni projekti koje je kandidovalo Ministarstvo za infrastrukturu jesu izgradnja pruge ValjevoLoznica i modernizacija trase BeogradBar.

Milutin Milošević, direktorBeogradskog železničkog čvora”, zaPolitikukaže da će prvenstvo na listi prioriteta unutar prestoničke mreže imati završetak železničke stanice Beograd centar („Prokop”), izgradnja drugog koloseka prema Pančevu i zidanje tehničko-putničke stanice Zemun.

U razgovorima sa ruskom stranom odlučeno je da ova tri projekta budu prioritetno kandidovana za sredstva iz kredita. Načelno je dogovoreno da mi do 1. aprila dostavimo projektnu dokumentaciju, a partner će se izjasniti o modelima i načinu finansiranjarekao je Milošević.

Ruski aranžman bi dakle mogao da stavi tačku na projekat započet 1977. godine. Procena je da bi za osposobljavanjeProkopabilo potrebno 145 miliona dolara.

Tim novcem mogli bi da se završe nedostajući koloseci, izgradi stanična zgrada i objekat poveže sa autoputem. U tu sumu ne ulazi izgradnja poslovnog centra na gornjoj ploči stanice, već samo ono što je neophodno da biProkopproradio u osnovnoj nameni.

Građevinski, to je lako izvodljiv posao i ne bi trebalo da traje duže od dve do dve i po godineistakao je Milošević.

On je podsetio da suŽelezniceiz sredstava grada Beograda nedavno adaptirale koloseke pet i šest, odnosno izgradile levi banatski kolosek kojim garnitureBG vozasaobraćaju odProkopado staniceVukov spomenik”.

Prema najavama iz ministarstva, glavni izvođači projekata izruskog aranžmanatrebalo bi da buduPrivredno društvo za građenje, remont i održavanje pruga” (ZGOP) iz Novog Sada iZarubežstroj tehnologija”, kćerka firma Ruskih železnica.

-----------------------------------------

Posla ima za 500 miliona evra

Pred Ruse će biti iznet i projekat tehničko-putničke stanice Zemun, koja je u suštini tehnološki deo stanice Beograd centar, namenjen za održavanje elektromotornih garnitura. Drugi kolosek za Pančevo, preko Pančevačkog mosta na kom već postoji ostavljen prostor za šine po sredini, omogućio bi dvosmerni saobraćaj do ovog grada čiji stanovnici u najvećoj meri koriste lokalne vozove.

Nateritoriji” „Beogradskog čvoraima investicionog posla za oko 500 miliona evra, a osim ovih projekata, tu su i drugi objekti neophodni za kompletiranje mreže. Izgradnja robno-transportnog centra, odnosno kontejnerskog terminala u Makišu, omogućila bi da Beograd dobije sistem koji bi kombinovao vozove, brodove i kamione za prevoz robe širom zemlje i Evrope, a na ovaj projekat nadovezuje se izgradnja obilazne pruge Beli PotokVinčaPančevo. Ta pruga omogućila bi da opasne materije ne prolaze kroz centar grada, ali je njena izgradnja povezana sa projektom trećeg mosta na Dunavukod Vinče. Za potrebe gradskog i prigradskog saobraćaja potrebno je očuvati prugu oko Kalemegdana i produžiti je krakom prema Karaburmi. Sve su to investicije koje treba uklopiti, ali je pitanje šta, pored ove tri prioritetne, može da stane uruski kredit” – objašnjava Milošević.

 

Čitanja: 150 | rss | print

Dodaj komentar