Republika Srbija - Republic of Serbia
Grad Beograd - City of Belgrade
Zeleznice Srbije - Serbian Railways

Mladi umetnici oslikavaju Prokop muralima

Aktuelno »

14.07.2010.

Mladi umetnici oslikavaju Prokop muralima

Beograd, 14. jul 2010. godine

(Izvor: Zvaničan sajt grada Beograda)

Studenti završne godine i postdiplomci Fakulteta likovnih umetnosti počeli su danas oslikavanje oko 800 kvadratnih metara na peronima Železničke stanice „Beograd centar”, poznatije kao Prokop. Desetak njih u naredna dva meseca ostaviće Beogradu nešto trajno, a čitava zamisao rezultat je saradnje ovog fakulteta, „Železnica Srbije” i grada Beograda.

Gradski arhitekta Dejan Vasović kaže da je Prokop prepoznat kao mesto gde će biti velika frekvencija ljudi i da je želja zapravo bila da se ovaj prostor oplemeni.

– Prihvatili smo dobru ideju Fakulteta likovnih umestnosti da se ovaj prostor oslika muralima, tako da građani neće uživati samo u dobrom prevozu već i u umetnosti. Grad je obezbedio donatore za realizaciju ove ideje, a takođe će podmiriti i troškove rada mladih umetnika. Ova stanica neće biti samo lepo uređena, već zasigurno i jedinstvena u regionu. U Beogradu su već brojni nekada zapušteni zidovi i fasade dobili murale. Ideja je bila gradonačelnikova, a mnoge opštine su se uključile u realizaciju. Namera grada jeste da pomogne, a nadam se da ćemo i kod sugrađana naići na razumevanje te da će se oslikani murali čuvati i negovati. Nastojaćemo i da umetnost oslikavanja ne posmatramo samo u okviru akademskih institucija već i da animiramo mlade ljude koji se bave grafitima da se uključe u ulepšavanje Beograda. U svetu je već praksa da preko odličnog, izražajnog grafita ili murala niko ne piše, već da svako nađe zid gde može da predstavi sebe. Grad će, dakle, slediti tu praksu i nastojaće da uredi i pospeši ovaj način umetničkog izražavanja – ističe Vasović.

Čitava ideja započeta je pre otprilike dva meseca, mada mladi umetnici iza sebe već imaju oslikanih oko pet hiljada kvadratnih metara, tačnije uradili su 24 murala. Studentima je ovo bitna praksa jer rešavaju pitanja ličnog bavljenja ovom profesijom, a i ostavljaju nešto trajno Beogradu.

Njihov mentor Vesna Knežević ističe da mladi slikari na ovaj način podstiču ljude da brinu o svojoj duhovnoj strani i upućuju ih na one prave vrednosti u životu. Ranije su već bili akteri kampanje „Karakterom protiv nasilja”, tako da imaju potrebno iskustvo za slikanje murala. Njihova uloga biće da beton i prostor gde će možda u izvesnom smislu biti teskobna atmosfera podignu na viši nivo, poručuje ona.

Slikarka Mirjana Đošić, član Ulusa, ostaviće Beogradu „oko”, jer se i inače bavi oslikavanjem delova ljudskog tela. Simboliku objašnjava time što oko može da se predstavi i sa aspekta posmatrača i sa aspekta onog što se posmatra, odnosno onog što se ocrtava u njemu. Umetnica Marija Šević, koja dugo izučava ljudske frizure, bila je inspirisana fotografijom japanskog umetnika Arakija, tako da će naslikati kosu koja zapravo opisuje ljudsko telo, tačnije ostavlja prostor da se iza kose zamisli telo. 

Ostaviti Beogradu nešto trajno stvara divan osećaj, složni su mladi umetnici i prijanjaju na posao

Čitanja: 146 | rss | print

Dodaj komentar